Τα πρόσφατα

νέα μας

850.000€ καλείται να καταβάλει γιατρός για ιατρική επιπλοκή

Οι χειρότεροι εφιάλτες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς φαίνεται ότι παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς ενεργοποιήθηκε για τα καλά στην πράξη η εγκύκλιος που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του τότε Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη που εκδόθηκε στις 18/1/18. Προέβλεπε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καλούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους και όχι το νοσοκομείο τις αστικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις επιπλοκών.

Κάτι που μέχρι τότε δε συνέβαινε καθώς την αστική ευθύνη αναλάμβαναν τα νοσοκομεία.

Η υπόθεση αφορά γιατρό Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου, για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί σε περιστατικό 17 χρόνια πριν!

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επιδίκασε το ποσό των 850.000 ευρώ σε γιατρό  για υπόθεση μοιραίου ιατρικού λάθους που απασχόλησε τη δικαιοσύνη πριν από 17 χρόνια. Στο ποινικό δικαστήριο ο γιατρός είχε καταδικαστεί για απλή (υπάρχει και βαριά) αμέλεια για τον θάνατο ασθενούς λόγω επιπλοκών. Το νοσοκομείο είχε καταβάλλει την αποζημίωση ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην οικογένεια του θύματος. Πλέον, το δημόσιο βασιζόμενο στην εγκύκλιο του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Χουλιαράκη ζητεί από τον γιατρό τα χρήματα.

Η εγκύκλιος, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2018, άλλαξε δραστικά το πεδίο της ιατρικής ευθύνης στους νοσοκομειακούς γιατρούς, ανοίγοντας τον δρόμο στο ελληνικό δημόσιο να απαιτεί από τους γιατρούς του ΕΣΥ τα χρήματα των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν σε πολίτες για ιατρικά λάθη. Μέχρι τότε τις αποζημιώσεις κατέβαλε το δημόσιο νοσοκομείο και δεν στρεφόταν κατά του γιατρού.

Σύμφωνα με τις αρχές Ιατρικού Δικαίου, η ιατρική ευθύνη πολλές φορές είναι συνώνυμη με την ιατρική αμέλεια ή το ιατρικό σφάλμα. Ωστόσο, σε πολλές επιπλοκές είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί εάν ο γιατρός ενήργησε σύμφωνα δηλαδή με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και τέχνης ή υπέπεσε σε σφάλμα.

Για ακόμα μία φορά κρίνεται αναγκαία η ασφάλιση των Ιατρών πάνω σε θέματα αστικής τους ευθύνης!

nakas cpmpany

Leave comments

Your email address will not be published.*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to top
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram